Fonksiyonel ve estetik anlamdaki yerden ısıtma borusu, yerden ısıtma straforu, yerden ısıtma kollektörü gibi ısınma ihtiyaçlarından doğan çözümler günümüzde farklı arayış ve çözümlerle karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtmada kullanılmaktadır. Bilinen enerji kaynaklarının tükenmeye başlaması insanları yeni alternatif enerji kaynakları aramaya ve enerjiyi minimum düzeyde kullanarak maksimum düzeyde verim elde edilen sistemler kullanmaya itmektedir. Bunun içindir ki 70-90 °C sıcak su kullanarak mekanı ısıtan petekli sistemler yerine sadece 30-50 °C sıcak su kullanarak istenilen düzeyde ısı veren, yerden ısıtma sistemi artık günümüzde tercih sebebi olmaya başlamıştır.
Yerden ısıtma sistemi zemin altına döşenen izolasyonun üzerine yerleştirilen plastik borularda ( PE-X, PE-Xb,PE-Xc,PE-RT ) sıcak su dolaştırılması sonucu ortamın, insan vücuduna en uygun yöntem olan serbest taşınım ve ışınım yöntemi ile sağlıklı ısıtması gerçekleştirilmektedir. Dolaştırılan düşük sıcaklıktaki su sayesinde daha az enerji harcanmakta, yapı elemanları ısındığından dolayı dışarıdaki anlık ısı değişimi, mekanın havalandırılması sonucu ısı, hemen kaybolmamaktadır. Aynı zamanda döşeme altı kullanılan izolasyon malzemeleri ( EPS, naylon branda ) ses ve ısı yalıtımı yapmaktadır. Yapılan açıklamalar dikkate alındığında ilk yatırım maliyeti biraz yüksek görünen yerden ısıtmanın kendini kısa zamanda düşük yakıt masrafı ile amorte ettiği, hem de homojen ısı dağılımı ile konforlu ve sağlıklı bir seçim olduğu aşikardır. İlk uygulama tarihi M.Ö.1200' lü yıllara rastlayan yerden ısının bölgemizdeki ilk örneği de Kayserideki Gevher Nesibe Darüşşifası olduğu görülmektedir.
Ülkemizde yerden ısıtma sistemi hakkında bilgi eksikliği ve bazı yanlış uygulamalar sonucu, yerden ısıtma sistemleri yeterli seviyede uygulanamamaktadır. Gelin ülkemizdeki bu yanlışlıkları kısaca inceleyelim. Yerden ısıtma toz yapar gibi yanlış bir söylem vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir. Yapılan araştırmalar dikkate alındığında; 1- Oda içinde tozlanma sebebi, ortamdaki hava akımlarıdır, döşemeden ısıtma sistemindeki mevcut ısı dağılımı sayesinde oda içindeki hava akımları bilinenin aksine klasik sistemlerden 7 kat daha düşüktür.
Isınan havanın yoğunluğunun azalacağı ve yükseleceği fiziksel gerçeği toz yapar söylemini negatif olarak etkilesede konu yakından incelendiğinde yerden ısıtma sisteminde zemin sıcaklığı 29 derecedir ve bu durum yaz günleri odanızdaki zemin sıcaklığı ile aynıdır, dolayısıyla yerden ısıtma sisteminin evinizin gündelik şartlarından bir farkı yoktur. Tam aksi olarak klasik sistemdeki yüksek derecedeki ısı kaynakları ( Örn: 60 derecedeki radyatör gibi) odanızdaki mevcut tozların yanarak ısı kaynağı etrafına yapışmasını sağlar ve o bölgelerde kararmalar görünür, döşemeden ısıtma sisteminde böyle bir sorun da bulunmamaktadır.
Projelendirmenin ısı kayıpları ve zemin kaplamasına göre yapılmaması sonucu kullanılan bölümlerde ısınamama veya gereğinden fazla ısınma; yerden ısıtma sistemi ısı kayıplarını karşılayacak şekilde projelendirilmelidir, bir metre borunun ısıl gücü şeklinde, zemin kaplamasını dikkate alınmadan yapılan çalışmalar genelde ısınamama problemi doğurmaktadır. Öncelikle ısı kaybı bulunmalı, ısı kaybı, hesaplanan alanın m2 sine bölünerek ısıl akı tespit edilmeli ve literatürden zemin katmanları dikkate alınarak bulunan ısıl akıyı karşılayacak boru modülasyonu seçilmelidir.
Yerden ısıtma sektöründe ürün ömrü ve enerji tasarrufu açısından dikkat edilmesi gereken en önemli kalemlerden bir tanesi de kollektördür. İşlevsel olarak ısı kaynağından gelen suyun döşeme zeminine dağıtımı ve toplama ünitesi görevini üstlenmekle birlikte ısı kaynağından bağımsız olarak gidiş-dönüş sularının debilerine, basınçlarına ve ısılarına müdahale ile mükellef olmalıdır.